Besök på Mejeriet i Nysäter mm

aaa9 aaa91 aaa7 aaa5 aaa6 aaa8 aaa4

Sven Erik Brunzell kom stilenligt i sin Austin

Sven Erik Brunzell kom stilenligt i sin Austin

aaa2 aaa1Studiebesök

Det var ett glatt gäng, ca 40 st som samlades vid Wermlands Mejeri. Vi delade upp oss och ena gänget åkte till Långserid och Br Jakobsson och deras kossor. På plats hos Jakobssons mötte Olle upp. Han berättade om den stora satsningen dom gjorde för några år sen då deras barn ville driva gården vidare. Det var med stort intresse alla tittade på mjölkroboten och undrade hur det kunde funka. Olle fick många frågor mellan himmel och jord och tiden gick fort. Ett stort tack till Br Jakobsson för besöket. Sedan gick färden tillbaks till Nysäter och Wermlands Mejeri, där Värmlands stoltaste VD och delägare Yngve Gustavsson tog emot oss i det alldeles nybyggda konferensrummet. Yngve berättade hela historien om mejeriet. Hur det gjordes mjölk på 90-talet och bl a att det kursade för att än en gång starta, denna gång för tillverkning av yoghurt. Däremellan även andra projekt. Vi stod som en skolklass och tittade genom fönstren till produktionen medan Yngve förklarade hur det går till. Efter detta samlades hela gruppen och drog vidare till Ökne Gård där Br Larsson visade maskiner och traktorer. Martin och Stefan gav oss en inblick i vad som krävs av dagens lantbrukare för att uppnå en hög kvalitet och avkastning på det som odlas. Redskapen är stoa och dyra och frågar man Martin och Stefan så skall det helst vara en John Deere framför som drar och sliter. Det var nu dags att bryta upp och tacka Larssons och vrida ratten mot Nysäters bygdegård. Nysäters Bygdegårdsförening serverade kaffe, smörgås och bullar och förstås ett glas mjölk. Ett stort tack till Anita och Rut i bygdegårdsföreningen som ordnade detta. GBBV tackar alla som kom och alla som gjorde vårat besök möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *